Restauratie en renovatie

Ex restauratie-leerling Roy Smeman: ‘Goed begeleid en veel geleerd’

Tijdens zijn BBL3-opleiding Allround Timmerman kwam Roy Smeman uit Klazinaveen in aanraking met restauratie en renovatie. Dit wekte gelijk zijn interesse. Hij deed de vervolgopleiding BBL3+, Restauratie Timmerkracht en heeft nu via Bouw Talent Flex een mooie baan bij bouwbedrijf Elpenhof in De Wijk.

Opleiding timmerman

“Nadat ik mij VMBO-opleiding bouw aan het Esdal College in Klazienaveen afrondde, werk ik sinds 2010 bij Bouwmensen DNWO in Emmen. Bij Bouwmensen begon ik als leerling timmerman op niveau 2. Ik wilde doorleren en rondde de avondopleiding allround timmerman niveau 3 in twee jaar af.’’

Restauratie

“Via Bouwmensen mocht ik een leerlingenproject van E3 in Emmen meemaken. Op zo’n leerlingenproject werk je met een aantal leerlingen samen aan een project met alleen een leermeester boven je. Met een groep leerlingen maak je dus een compleet werk klaar. Daarvan leerde ik heel veel geleerd. Op dit project kwam ik in aanraking met restaureren en renoveren. Dit werkte gelijk mijn interesse.’’

Opleiding restauratie timmerkracht

“Wat ik toen nog niet wist, was dat ik na mijn BBL3-opleiding de krans kreeg om de aanvullende opleiding Restauratie Timmerkracht te gaan doen. Deze opleiding volgde ik via Bouw Talent Flex in de avonduren. Ik moest daarvoor wel naar Drachten toe maar dat had ik er graag voor over. Tijdens deze opleiding mocht ik onder meer meewerken aan de restauratie van de goederenwagons op Herinneringskamp Westerbork. Een hele mooie ervaring.”

Begeleiding tijdens de bouwopleiding

“Ik vind dat ik gedurende mijn opleiding steeds goed ben begeleid door de mensen van BTF. Nooit heb ik het idee gehad ik er alleen voor stond. Op vragen die ik had, kreeg ik altijd antwoord en mijn loon is al die jaren keurig op tijd gestort.”

Baan bij leerbedrijf

“Een groot deel van mijn opleiding had ik een leer-werkplek bij bouwbedrijf Elpenhof in De Wijk. En bij dit bouwbedrijf heb ik nu ook een baan via detacheringsbedrijf BTF BV, onderdeel van Bouwmensen-DNWO. Ik werk er veelal aan restauratieprojecten. Daar ben ik wel erg blij mee omdat dit werk mooi aansluit op mijn opleiding. Ik heb het hier erg naar mijn zin en hoop hier nog een tijd te mogen werken.”